Ruben Favie

Mooie projecten dankzij onze tenderspecialisten

Als we niet meedoen met tenders, komen er geen nieuwe projecten binnen. Zo simpel is het. Maar hoe werkt een tender eigenlijk? Wie doet wat? En waarom is een goede tenderstrategie belangrijk?

Ruben Favie is manager van het Strategic Tender Center van Ballast Nedam Infra Projects. Dit team is verantwoordelijk voor alle tenders op het gebied van infrastructurele projecten. Denk aan bruggen, tunnels en snelwegen. Ruben vertelt wat er allemaal komt kijken bij een tender.

Sinds wanneer werk je bij Ballast Nedam?

“Ik ben op 1 september 2021 begonnen. Nog niet zo lang dus. Hiervoor werkte ik tien jaar lang als tender- en projectmanager bij BAM. Die kennis en ervaring kan ik nu mooi gebruiken om andere tenderspecialisten te helpen. Waarom ik voor Ballast Nedam koos? Vooral vanwege de ondernemersgeest en de hands-on-mentaliteit. En omdat ik hier de kans kreeg om een brede tenderstrategie te ontwikkelen.”

Een tenderstrategie, wat is dat?

“Kort gezegd gaat dat over: waar zijn we goed in? En aan welke tenders doen we mee en waarom? Het is belangrijk om goede strategische keuzes te maken en niet lukraak overal op in te schrijven. Zo vergroot je de kans op succes. Ook is het handig om een algemeen plan van aanpak te hebben voor alle tenders. Dan hoeven we niet steeds het wiel opnieuw uit te vinden.”

Hoeveel mensen werken er bij het Strategic Tender Center?

“We zijn nu met z’n vijven. In 2021 hebben we maar liefst drie nieuwe mensen aangenomen. Eerder maakte Ballast Nedam vooral gebruik van inhuurkrachten voor tenders. Maar het nadeel daarvan is dat zij hun kennis weer meenemen na afloop. Dat vind ik zonde. Daarom zijn we nu bezig om een vast team van tenderspecialisten op te bouwen.”

Waar ben je tot nu toe het meest trots op?

“Toen ik begon bij Ballast Nedam, was net de tender voor de tunnelrenovatie op de A73 gestart. Deze wilden we uit strategisch oogpunt per se winnen, omdat de komende jaren nog veel meer tunnels moeten worden gerenoveerd. Uiteindelijk wonnen we de aanbesteding dik en kregen onze plannen ook nog eens heel goede beoordelingen. Dat gaf echt een kick. Eind 2022 hebben we ook de verbreding van A27 Everdingen-Hooipolder gewonnen, samen met Fluor. Daar ben ik ook zéker trots op”

Je zit dus wel op je plek bij Ballast Nedam?

“Ja, absoluut! Ik vind mijn rol en mijn collega’s hartstikke leuk. Wat ik ook fijn vind: het is totaal geen hiërarchisch bedrijf. Ik zit net zo makkelijk met een werkvoorbereider om de tafel als met de raad van bestuur. Benieuwd of werken bij Ballast Nedam ook wat voor jou is? Kom gerust eens praten. Ook als je geen bouwachtergrond hebt. Dat is alleen maar goed voor de diversiteit.”

Ook werken bij Ballast Nedam?

Bij Ballast Nedam kun jij je ontwikkelen en iedere dag een beetje beter worden. In binnen- én buitenland. Samen met bijna 2.000 collega’s zetten we ons in voor een toekomstbestendige leefomgeving. Sluit jij je aan bij ons team om hieraan bij te dragen?

Bekijk vacatures