Paul Manuels

Werken bij Ballast Nedam International Projects: één groot avontuur

Een nieuwe terminal in Sint Maarten, uitbreiding van de cruisesteiger in Sint Lucia of een nieuwe haven in Suriname. Projectmanager en business developer Paul Manuels werkt graag aan uitdagende, internationale projecten van Ballast Nedam.

Ruim twintig jaar geleden begon hij in het roulantenprogramma van Ballast Nedam, de voorloper van het traineeship. Daarna volgde het ene na het andere buitenlandavontuur bij Ballast Nedam International Projects. We vroegen Paul hoe het is om in het buitenland te werken en welke eigenschappen je daarvoor nodig hebt.

Waarom solliciteerde je bij Ballast Nedam?

“Ik studeerde Civiele Techniek in Delft en zocht een bijbaantje dat aansloot op mijn studie. Zo kwam ik in contact met Ballast Nedam. Een bijbaantje hadden ze niet, maar wel een driejarig roulantenprogramma, vergelijkbaar met het traineeship van nu. Een mooie kans om ervaring op te doen op verschillende plekken binnen Ballast Nedam, dus die heb ik met beide handen aangegrepen.”

Hoe ben je bij Ballast Nedam International Projects terechtgekomen?

“Toen ik in de laatste fase van het roulantenprogramma zat, kwam er een vacature voorbij voor superintendent in India. Ballast Nedam bouwde daar een nieuwe steiger. Ik wilde altijd al in het buitenland werken, dus dit leek me wel wat. Een paar dagen later was mijn ticket geboekt en twee weken later zat ik aan de andere kant van de wereld. Werken in India was een heel mooie en leerzame ervaring.”

En wat kwam er na India?

“Na India ging ik meteen door naar Suriname, waar ik begon als werkvoorbereider en eindigde als projectmanager. Een mooie, uitdagende functie die ik nu nog steeds heb. Na Suriname volgden onder andere projecten in Sint Lucia en Sint Maarten. En sinds twee jaar woon en werk ik weer in Nederland, vanwege mijn gezin. Ik doe nu vooral aanbestedingen voor waterbouwkundige werken en maak alleen nog korte trips naar lopende of mogelijke nieuwe projecten.”

Dus dat is wel weer even wennen?

“Zeker. Na vijftien jaar buitenland voelt Nederland best klein, druk en individualistisch. En wat ik ook wel een beetje mis: in het buitenland leer je ontzettend veel in korte tijd. Je begint met niets op een hotelkamer en eindigt met een multicultureel projectteam van 150 mensen. Als alles dan goed is afgerond én de klant tevreden is, geeft dat een extra grote kick.”

Wat voor type moet je zijn om bij Ballast Nedam International Projects te werken?

“Je moet flexibel zijn, beslissingen durven nemen, goed onder tijdsdruk kunnen werken én een teamspeler zijn. Het is heel uitdagend, omdat je met een klein projectteam alles zelf oppakt. Van de technische tot de juridische en financiële aspecten. Ja, het kriebelt bij mij nog steeds. Maar wie weet verhuizen we wel weer naar het buitenland, als de kinderen groter zijn.”

Ook werken bij Ballast Nedam?

Bij Ballast Nedam kun jij je ontwikkelen en iedere dag een beetje beter worden. In binnen- én buitenland. Samen met bijna 2.000 collega’s zetten we ons in voor een toekomstbestendige leefomgeving. Sluit jij je aan bij ons team om hieraan bij te dragen?

Bekijk vacatures