Willem Veldhuizen

Stagiair Willem onderzoekt AI in de bouw: ‘Een samenwerking tussen mensen, machines en systemen’

 

Kunstmatige intelligentie, ook wel artificial intelligence of afgekort AI genoemd, en robotisering zijn bijna nergens meer weg te denken. Ook in de bouw en infrastructuur biedt digitalisering volop kansen. Willem Veldhuizen, stagiair bij de afdeling Digitalisering en Innovatie (DTI), verdiept zich in hoe we robotisering en kunstmatige intelligentie kunnen gebruiken in ons dagelijks werk.

Willem zit in het tweede jaar van de studie Technische bedrijfskunde aan de Hogeschool Utrecht. "Ik had altijd al specifieke fascinatie voor de bouw en techniek. Na het halen van mijn vwo-diploma heb ik bewust voor het hbo gekozen. Ik ben niet per se iemand die de hele dag achter een bureau wil zitten, maar ik wil leren door te doen", zegt Willem. En dat 'leren door te doen' komt niet alleen terug in zijn hobby van bouwen en timmeren in het weekend, maar ook in zijn stage bij Ballast Nedam.

Hoe is het om hier stage te lopen?

"Bij Digitalisering & Innovatie werk je op een overkoepelende afdeling waardoor je veel contact hebt met verschillende business units binnen de organisatie. Ik word overal bij betrokken en voel mij serieus genomen. Daardoor voel ik mij meer een medewerker dan een stagiair", legt hij uit. Naast zijn onderzoek naar het gebruik van kunstmatige intelligentie in de bouw, is Willem op pad gegaan als uitvoerder bij Heddes om ook ervaring op te doen op de bouwplaats.

Stagebegeleider en projectmanager van de afdeling DTI Hidde van der Eijk: "Willem kwam meteen sociaal, open en enthousiast over. Door zijn enthousiasme heb ik er ook voor gezorgd dat hij als uitvoerder aan de slag kon. Dat is niet standaard in zo'n stage, maar je leert meer als je zowel op locaties als op kantoor aan het werk bent. Je krijgt hierdoor begrip van waar en hoe je werkt binnen de organisatie. Tijdens ons eerste overleg hebben we deze stage samen vormgegeven op basis van wat Willem leuk vindt om te doen: niet alleen uitdagingen op papier zoeken, maar ook praktisch bezig zijn."

"Het werkt goed om een stagiair eigen verantwoordelijkheden te geven. En hen ook te laten leren dat je fouten mag maken. Door in het begin vrijgelaten te worden en misschien een paar keer tegen de lamp te lopen, leer je ontzettend veel. Daarnaast is het belangrijk om met stagiaires om te gaan zoals je zelf ook behandeld wilt worden. En te beseffen dat een stagiair echt een verrijking van het team is door diens frisse, open en jonge blik op een bedrijf."


Willem: "Ik voelde tijdens het kennismakingsgesprek met Hidde meteen een klik. Ik vind het belangrijk dat als je ergens voor een langere tijd gaat werken, de sfeer goed en de collega's leuk zijn. Hidde heeft mij geleerd hoe je binnen een groot bedrijf functioneert, hoe je structuur aanbrengt en hoe het werk eruitziet wat ik later ga doen. Maar ook hoe je een balans creëert in het hebben van een gezellige werksfeer en toch dingen bereikt."

Wat is het doel van de stage?

Willem’s opdracht vanuit de Hogeschool Utrecht is een meeloopstage met na een half jaar als resultaat een verbetervoorstel voor BIM-software Dalux. Dalux is een innovatieve softwaretoepassing die is ontworpen om het beheer van bouwprojecten te vereenvoudigen en efficiënter te maken.

"Aan mij de taak om te onderzoeken hoe de implementatie van deze software gaat, en hoe we dat kunnen bevorderen’, legt Willem uit. ‘Hogeschool Utrecht wil aan het einde van mijn stage een kant en klaar plan zien voor wat er moet gebeuren als Dalux toch breder wordt geïmplementeerd. Als voorbereiding heb ik bij Ballast Nedam West een Dalux-training gevolgd en later ook gegeven. Ook heb ik een dag meegelopen bij Laudy om te zien hoe Dalux dagelijks wordt gebruikt. Hierdoor heb ik geleerd om draagvlak te creëren, mensen te betrekken en aan te haken. Maar ook bedrijfsprocessen leren kennen en herkennen. Uiteindelijk valt of staat alles met processen."

Voor de rest geeft Willem aan dat hij met de stage goed inzicht heeft gekregen in het werk als technisch bedrijfskundige. "Ik weet nu precies wat ik later wil gaan doen. Met de goede voorwaarden en de fijne sfeer binnen Ballast Nedam ben ik positief over de organisatie. Wellicht zijn er in de toekomstmogelijkheden voor mij om hier te werken."

Ook zo'n leuke stage- of afstudeerplek?

Als je enthousiast bent geworden, bekijk dan alle stage- en afstudeerplekken van Ballast Nedam.

Stages