Van gekeurde kraan tot duurzame bouwkeet: Rik regelt het
Rik is verantwoordelijk voor de materieelgroep Bouwplaatsinrichting. Deze heeft ook twee werkplaatsen, waar in totaal ongeveer vijfentwintig monteurs werken. Hij vertelt hoe zijn werkdag eruit ziet en hoe hij is doorgegroeid van stagiair naar manager bouwplaatsinrichting.
Waarom koos je voor een stage bij Ballast Nedam Materieel?
“Dat is simpel: omdat Ballast Nedam meer kansen bood dan andere bedrijven. Ik studeerde Elektrotechniek, maar ik wilde ook tekeningen maken en andere dingen leren dan alleen elektra. Bij Ballast Nedam kon dat. Veel bedrijven zijn gespecialiseerd in één onderdeel zoals elektra of liften, maar Ballast Nedam heeft alle onderdelen in huis. Van bouwketen tot torenkranen en van data-installaties tot bouwhekken.”
En hoe ben je op je huidige functie terecht gekomen?
“Na mijn stage mocht ik als monteur en tekenaar aan de slag op de afdeling Bouwplaatsinrichting. In 2006 kwam daar de rol van calculator bij en maakte ik de begrotingen voor de bouwplaatsen. Een paar jaar later werd ik projectcoördinator en aanspreekpunt voor de bouwplaatsen. Ik ben daarna drie jaar hoofd Beheer & Onderhoud geweest en sinds eind 2022 werk ik als manager bouwplaatsinrichting.”
Hoe ziet jouw werkdag eruit?
“Om de week ben ik op onze locatie in Sittard, maar ik werk vooral in Almere. Ik ben nauw betrokken bij de inkoop, de keuring en het onderhoud van al het materieel voor alle divisies van Ballast Nedam, zoals bouw en civiel. Dat is het leuke aan werken bij Ballast Nedam Materieel: je leert alle afdelingen kennen. Verder overleg ik veel met de projectcoördinatie bouwplaatsinrichting, de chefs van de werkplaatsen en onze HR-adviseur over de dagelijkse gang van zaken en de werving en opleiding van nieuwe monteurs. Ook hou ik me bezig met de verduurzaming van de bouwplaatsen.”
Kun je een voorbeeld geven van die verduurzaming?
“Ja, we hebben vorige zomer 2.480 zonnepanelen op onze locatie in Almere geplaatst. Ook zijn we overgegaan op nieuwe, gasloze bouwketen. En in 2025 willen we met ons pand in Almere van het gas af zijn. Onze grootste uitdaging zit in het elektrificeren van de bouwplaats, omdat we door de overbelasting van het stroomnet juist steeds minder elektra-aansluitingen krijgen. Hier werken we hard aan.”
Je werkt al ruim twintig jaar bij Ballast Nedam. Waar ben je het meest trots op?
“Dat we samen zoveel bijzondere projecten hebben afgerond, zoals de A15 Maasvlakte-Vaanplein, De Groene Loper in Maastricht en Hart van Zuid. Het is gewoon heel mooi om al die bouwwerken waar je aan hebt bijgedragen, in het echt te zien. Dat maakt werken in de bouwsector ook zo gaaf.”
Ook werken bij Ballast Nedam?
Bij Ballast Nedam kun jij je ontwikkelen en iedere dag een beetje beter worden. In binnen- én buitenland. Samen met bijna 2.000 collega’s zetten we ons in voor een toekomstbestendige leefomgeving. Sluit jij je aan bij ons team om hieraan bij te dragen?