Lilith van Assem

Van zelfstandig architect naar planontwikkelaar

Na haar studie Bouwkunde op de TU Delft had Lilith van Assem tien jaar lang haar eigen architectenbureau. In 2019 besloot ze het roer om te gooien en verruilde ze haar tekentafel voor een bouwkeet.

Lilith werkte vier jaar lang als werkvoorbereider bij onze dochteronderneming Heddes in Hoorn. Sinds 2022 is ze planontwikkelaar bij Ballast Nedam West in Capelle aan den IJssel. We gingen met Lilith in gesprek over haar carrière en haar baan als planontwikkelaar.

Je hebt een behoorlijke carrièreswitch gemaakt. Hoe kwam dat zo?

“Architect is een ontzettend mooi vak, laat ik dat voorop stellen. Maar gaandeweg ontdekte ik dat mijn hart bij de bouw zelf ligt, bij de uitvoering en realisatie dus. Ik ben toen met allerlei mensen in de bouw gaan praten. Ook met Niels, de directeur van Ballast Nedam West en Heddes. Zo is het balletje gaan rollen.”

Uiteindelijk koos je voor Heddes. Waarom?

“Niels bood me aan om werkvoorbereider bij Heddes te worden. De dynamiek van het bedrijf en het enthousiasme en vakmanschap van Niels voelden goed, dus ik besloot de stap te zetten. Als werkvoorbereider werkte ik vanuit de keet en maakte ik iedere dag een rondje over de bouwplaats. Dan sprak ik bijvoorbeeld de timmerman, de kraanmachinist en de gevelbouwer. Of ik besprak met de uitvoerder wat het beste plan van aanpak was. Op de bouwplaats leer je het vak heel snel.”

Waarom ben je vorig jaar overgestapt op planontwikkeling?

“Als werkvoorbereider ben je steeds met één project bezig. Ik wilde graag wat breder aan de slag en meer met duurzaamheid doen. Dat heb ik aangekaart binnen het bedrijf. Samen zijn we gaan kijken wat de volgende stap kon zijn. Zo ben ik vorig jaar dus begonnen als planontwikkelaar bij Ballast Nedam West. En tot nu toe bevalt me dat heel goed.”

Wat doet een planontwikkelaar precies?

“Als planontwikkelaar ben ik de spin in het web in de tender- en ontwerpfase. Ik stuur het team aan en ben verantwoordelijk voor de financiering, planning en haalbaarheid. Ook onderhoud ik het contact met de klant. Ik zit dus vaak in overleg en spreek allerlei mensen, van architect tot inkoopmedewerker. Die gesprekken gaan bijvoorbeeld over materiaalkeuze, kosten en duurzaamheid. Het is mooi om aan opdrachtgevers te kunnen laten zien dat er duurzamere alternatieven zijn met een lagere CO2-uitstoot.”

Mis je het architectenbestaan nog wel eens?

“Nee. Ik vind het werk dat ik nu doe ontzettend leuk en afwisselend. En het voordeel van werken bij een groot bedrijf zoals Ballast Nedam, is dat er allerlei mogelijkheden zijn om jezelf te ontwikkelen en door te groeien. Ook heb ik veel vrijheid in mijn baan, dus ergens lijkt het wel een beetje op eigen baas zijn.”

Ook werken bij Ballast Nedam?

Bij Ballast Nedam kun jij je ontwikkelen en iedere dag een beetje beter worden. In binnen- én buitenland. Samen met bijna 2.000 collega’s zetten we ons in voor een toekomstbestendige leefomgeving. Sluit jij je aan bij ons team om hieraan bij te dragen?

Bekijk vacatures