Willem Turkenburg zorgt voor persoonlijke ontwikkeling

Hoofd Human Resources

"Onderaan de streep willen mensen er gewoon toe doen en deel zijn van een winnend team."

Willem Turkenburg rolde vanuit de psychologie en business consultancy het HR-vak in. Sinds 2018 werkt hij als Hoofd Human Resources mee aan de toekomst van de organisatie.
Waarom heb jij in 2018 voor Ballast Nedam gekozen?
Ballast Nedam onderneemt op de manier waarop ‘ondernemen’ oorspronkelijk is bedoeld. We onderscheiden ons in de manier waarop we omgaan met allerlei uitdagingen en vraagstukken. We denken graag buiten de kaders en durven daadwerkelijk alternatieven te onderzoeken waarop we dingen kunnen doen. Dat vind ik heel verfrissend. Inmiddels kan ik ook zeggen dat mijn gevoel klopt: we zijn ondernemend in de pure zin van het woord.


Hoe uit zich dat?
We zijn niet heel bureaucratisch georganiseerd, maar hebben juist een platte structuur waardoor goede ideeën van iedereen snel worden besproken. Als we erin geloven dan doen we het, en als we er niet in geloven, dan niet. Daar zijn we heel transparant en open in. Dat geldt ook voor collega’s die ambitieus zijn en om stevigere uitdagingen vragen.

Wij zijn ondernemend in de puurste zin van het woord.
Willem Turkenburg Hoofd Human Resources Ballast Nedam
Welke veranderingen heb jij zoal ingevoerd?
Als HR team zijn we erin geslaagd Recruitment op de kaart te zetten, nieuwe ontwikkelingen weer systematisch aan te pakken en per organisatieonderdeel een specifieke HR-agenda op te zetten. Goede mensen vinden en binden aan het bedrijf is in de kern waar HR om draait. Onze mensen bepalen het succes van de onderneming; van de leerling in opleiding tot de ervaren projectleider.

Naast centrale beleidsvoering en ondersteuning leggen we bewust veel vrijheid bij de organisatieonderdelen. Zij leggen de accenten die voor hen van belang zijn. Dat is belangrijk, want Ballast Nedam is niet simpelweg één concern. Alle organisatieonderdelen hebben hun eigen identiteit.

Wat vind jij zo leuk aan jouw eigen baan?
Mijn werk draait om het helpen bepalen wat nodig is om onze mensen en de organisatie als geheel nu en in de toekomst succesvol te laten zijn in wat ze doen. En we zorgen dat ze daarin geholpen worden door het HR team. Die combinatie vind ik heel leuk.

HR is heel breed: het gaat over recruitment en beloningsvraagstukken, beoordelen en ontwikkelen, wet- en regelgeving, medezeggenschap en inzetbaarheid. Het draait om binden en boeien, maar ook over overnames en reorganisaties. Maar uiteindelijk gaat het over de mens, en dat zeg ik niet omdat ik van origine psycholoog ben. De mensen in je organisatie kun je vatten in functiebeschrijvingen en doelstellingen, maar onderaan de streep willen mensen er gewoon toe doen en deel zijn van een winnend team. Daarom moet je je afvragen waarom mensen doen wat ze doen, en hoe jij dat kunt beïnvloeden.

Wat maakt iemand een gedroomde Ballast Nedammer?
Ik denk dat het belangrijk is dat je geïnteresseerd bent in het type project dat we doen en dat je hier aan mee wil werken vanuit een vakinhoudelijke drive. Maar tegelijkertijd moet je het fijn vinden om samen met andere mensen een project te realiseren. Je doet het samen, want het soort projecten dat wij doen is vaak erg complex. Kort gezegd: je moet een vakidioot zijn die het samen wil doen in een ondernemende cultuur.

Ook zo'n leuke baan?

Als je enthousiast bent geworden, bekijk dan alle vacatures van Ballast Nedam. 

Bekijk al onze vacatures

Terug naar