Veiligheid staat voorop voor HSE-officer Niels Leendertse

Heeft iedereen een bril op bij het slijpen? Lopen er geen medewerkers onder de hijskraan met zware elementen? Zijn de afzettingen in orde? Als HSE-officer controleert Niels Leendertse onder andere of er veilig wordt gewerkt op de bouwplaats.

Niels werkt op het project Galaxy Tower in het centrum van Utrecht. Daarnaast studeert hij Hogere Veiligheidskunde. Een mooie extra specialisatie dus. We vroegen hem naar zijn baan, studie en toekomstplannen.

Hoe kwam je bij Ballast Nedam terecht?

“Na mijn studie Integrale Veiligheidskunde heb ik een paar jaar als arboadviseur in het onderwijs gewerkt. Maar dat was niet helemaal mijn wereld. Ik ben meer van de techniek en de bouw. Daarom besloot ik te solliciteren bij Ballast Nedam Building Projects en in augustus 2020 begon ik als HSE-officer.”

Wat doet een HSE-officer?

“HSE staat voor Health, Safety en Environment. Een HSE-officer houdt zich dus bezig met gezondheid, veiligheid en milieu. De meeste aandacht gaat naar veiligheid, maar daarbij speelt gezondheid vaak ook een rol. Denk aan stofvrij werken of werken met geluid. Bij milieu gaat het bijvoorbeeld over het voorkomen van grondwaterverontreiniging door hydrauliekolie, als er een machineleiding is gesprongen.”

Hoe ziet je werkdag eruit?

“Ik werk op de bouwplaats van de Galaxy Tower in Utrecht. Dus ik zit in de keet, bijvoorbeeld voor overleg met werkvoorbereiders en uitvoerders, om (ongevals)rapportages te maken en om plannen te checken op veiligheid. Of ik loop op de bouwplaats om te controleren of er geen onveilige situaties zijn en of alle afspraken uit het VGM-plan worden nagekomen. VGM staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu en zo’n plan is wettelijk verplicht bij grote bouwprojecten zoals de Galaxy Tower.”

Heb je genoeg uitdaging in je werk?

“Zeker. Ik vind het een mooie en belangrijke taak om samen met mijn team te zorgen dat iedereen ’s avonds weer gezond en veilig naar huis kan. Dat past ook helemaal bij onze nieuwe veiligheidscampagne ‘Take Care’. Verder krijg ik bij Ballast Nedam alle kans om mezelf te ontwikkelen. Zo ben ik net begonnen met de deeltijdstudie Hogere Veiligheidskunde. Ballast Nedam betaalt deze studie en ik breid mijn kennis over veiligheidskunde uit, wat natuurlijk goed van pas komt in mijn werk. Dus we hebben er allebei wat aan.”

Raad je anderen aan om bij Ballast Nedam te solliciteren?

“Ja, ik vind Ballast Nedam een heel fijne werkgever. Als je initiatief toont en laat zien wat je kunt en wat je wilt, zijn er enorm veel mogelijkheden. Ik zit nu bijvoorbeeld op een project, maar over een tijdje wil ik misschien wel een meer coördinerende rol of al in de tenderfase betrokken zijn bij een project. Dat kan allemaal bij Ballast Nedam Building Projects. Maar eerst maar eens mijn studie afronden!”

Ook werken bij Ballast Nedam?

Bij Ballast Nedam kun jij je ontwikkelen en iedere dag een beetje beter worden. In binnen- én buitenland. Samen met bijna 2.000 collega’s zetten we ons in voor een toekomstbestendige leefomgeving. Sluit jij je aan bij ons team om hieraan bij te dragen?

Bekijk vacatures