Kubilay Yilmaz

Oud-trainee Kubilay: ‘Je leert pas écht in de praktijk’

Vanuit zijn opleiding Built Environment aan de Hogeschool Utrecht had Kubilay Yilmaz al een goede basis. Maar hoe gaat het er nu echt aan toe in de bouw? Daar kwam Kubilay razendsnel achter tijdens zijn traineeship bij Ballast Nedam. Zijn grootste les: je leert pas écht in de praktijk.

Kubilay doorliep het traineeship van een jaar bij Ballast Nedam Building Projects. Zo kon hij kennismaken met het werk op een bouwplaats én met het werk op ons hoofdkantoor. We vroegen hem naar zijn ervaringen.

Waarom koos je voor een traineeship bij Ballast Nedam?

“Ik schreef mijn afstudeerscriptie bij Ballast Nedam, over de Roadmap 2030 naar een energieneutrale bouwplaats. Na mijn afstuderen wilde ik graag verder met dit onderwerp, maar dat kwam nog net iets te vroeg. Toen wees de recruiter mij op het traineeship. Een mooie kans om mezelf een jaar lang te oriënteren binnen een groot bouwbedrijf. Ik was meteen enthousiast.”

Hoe ziet het traineeship eruit?

“Omdat ik graag het hele bouwproces – dus van planning tot uitvoering – in de juiste volgorde wilde meemaken, begon ik op het hoofdkantoor in Nieuwegein. Eerst op de afdeling planning en toen op de afdeling calculatie. Heel leerzaam. Er komt ontzettend veel kijken bij de voorbereiding van een nieuw bouwproject. Na vijf maanden op kantoor, ging ik aan de slag als werkvoorbereider bij Feringa Building in Groningen.”

Groningen, dat is niet om de hoek!

“Klopt. Het is ruim twee uur rijden, dus ik blijf vier dagen per week in Groningen. Maar het is zo’n gaaf project en alle fases van de bouw waren hier nog te zien. Daarom besloot ik de stap te wagen. En het bevalt me heel goed. Zo goed dat ik hier na mijn traineeship zelfs blijf werken. In ieder geval tot het eind van het jaar en daarna zie ik wel weer verder.”

Hoe was de begeleiding vanuit Ballast Nedam?

“Ik hou er niet zo van om heel strak aan het lijntje te worden gehouden en ben meer van het zelf uitproberen. Die vrijheid kreeg ik gelukkig. Wat ik ook fijn vond, is dat we met een groepje van vier trainees zijn. Zo kunnen we veel samen optrekken. En ook niet onbelangrijk: het is natuurlijk gezellig om met een groepje leeftijdsgenoten tegelijk te beginnen.”

Dus je raadt het aan, zo’n traineeship?

“Zeker! Tijdens mijn studie had ik maar twee stages, waaronder mijn afstuderen. Terwijl je in de praktijk pas echt leert hoe het werkt in de bouw. Wat doet elke afdeling precies? Wat gebeurt er op de bouwplaats? Waar wil ik zelf graag werken? Daar krijg je allemaal antwoord op. Dus tegen alle studenten die nieuwsgierig zijn naar de bouwwereld, zeg ik: doen, dat traineeship!”

Meer informatie over traineeships bij Ballast Nedam?

Damia Carli

Corporate Recruiter

Elke dag is Damia op zoek naar het beste talent voor onze uitdagende stages, traineeships en andere functies! Wil jij meer weten over de mogelijkheden? Bel direct via: 06-11868735.