“Iedere tender is een soort wedstrijd en die wedstrijd wil je winnen. Van die uitdaging krijg ik energie” 
Martina Dopper
Hoofd afdeling begroting infra

Martina Dopper is met haar team verantwoordelijk voor de begroting voor de tenders van nieuwe infraprojecten. Een pittige, maar ook uitdagende functie, waarbij nauwgezet en secuur werken vereist is. Martina werkt al sinds het jaar 1999 bij Ballast Nedam en wat haar drijft lees je hieronder.

Waarom heb je voor Ballast Nedam gekozen?
Na een aantal jaren in Denemarken bij een Deense aannemer in groot grondverzet, wilde ik graag weer in Nederland werken en het liefst een andere discipline van de civiele techniek. Via een detacheringsbureau kwam ik bij Ballast Nedam Beton en Waterbouw terecht. Dit is nu 21 jaar geleden, ik ben nooit meer weggegaan bij Ballast Nedam. Ballast Nedam vond ik een mooi bedrijf en de opzet was eigenlijk dat ik een aantal jaren in Nederland zou werken, om daarna voor Ballast Nedam naar het buitenland te gaan. Dit is er echter nooit van gekomen, ik heb inmiddels een gezin en er zijn genoeg uitdagingen bij Ballast Nedam in Nederland. Misschien dat ik over tien jaar, als de kinderen ons niet meer nodig hebben, samen met mijn man kan gaan. Wat wel heel leuk is, de bestekken van de tenders in Noorwegen kan ik gewoon lezen in het Noors. Daardoor hoef ik niet alles naar het Engels te vertalen.

Wat vind je van de tenders in het buitenland
Buitenlandse tenders verschillen wel erg van Nederlandse tenders. In Nederland zijn de meeste producten en diensten te verkrijgen, in het buitenland is dit echter niet altijd zo. De producten moet je in dat geval dus verschepen naar het buitenland, waardoor je van te voren precies moet weten wat je nodig hebt. Tenders in het buitenland zijn daarnaast meestal geen D&C-contracten maar alleen uitvoeringscontracten. Hoewel ze in de Scandinavische landen ook wel beginnen te kijken naar PPS of DBFM contracten. Ik vind persoonlijk het ontwerpaspect, waarbij je met z’n allen nadenk over wat en hoe je projecten gaat maken, het allerleukst.

Wat maakt jouw werk zo leuk?
Begroten is zo leuk, omdat je een werk van begin tot eind op papier en in je hoofd mag maken. Je probeert de vraag van de klant zo goed mogelijk te vertalen in een ontwerp met een uitvoeringsmethode. Dit doe je met het hele team. Daarnaast is de Infrasector heel erg breed, wat het nog leuker maakt, omdat ieder project weer anders is. De ene keer werk je aan een tunnel en de andere keer aan bijvoorbeeld een brug of waterzuivering.

Waar krijg je energie van?
Iedere tender is een soort wedstrijd en die wedstrijd wil je winnen en van deze uitdaging krijg ik energie.

Waar ben je trots op?
Ik ben trots op het feit dat ik bij Ballast Nedam werk. Vooral wanneer ik langs onze werken rijdt en ik zie onze blauw/grijze keten, vlaggen en materieel. Het zijn vaak projecten waar ik zelf In de tender aan heb meegewerkt, daardoor ben je vanaf begin bij een project betrokken en dan is het ook leuk om te zien wat er van het project geworden is.

Wat is volgens jou de meerwaarde van het werken als vrouw in een mannenwereld?
Ik denk dat gemengde teams meerwaarde opleveren, omdat mannen en vrouwen op een verschillende manier naar problemen en oplossingen kijken. Het komt het creatieve vermogen van je team ten goede, maar ook de onderlinge dynamiek in het team.

Wat is jouw ambitie?
Mijn ambitie is om binnen Ballast Nedam nog veel meer hele mooie werken aan te nemen. Wanneer je eenmaal een klik hebt met de medewerkers van Ballast Nedam dan ga je nooit meer weg. Wanneer we in een combinatie zitten met meerdere partijen, dan zie je vaak dat mensen van "de Ballast" heel autonoom functioneren in een team. Andere bedrijven zijn vaak veel hiërarchischer gestructureerd, waardoor ze steeds goedkeuring of toestemming moeten vragen. Bij “de Ballast” waren wij altijd een beetje de cowboys van de aannemingswereld. Dat hele wilde is misschien een beetje weg, maar dat maakt wel dat wij allemaal hele individuele mensen zijn en daardoor ook zo opereren in teams. Je hebt een groot stuk zelfstandigheid in het team. Daarmee zou ik Ballast  Nedam ook zeker aanbevelen voor nieuwe medewerkers.

Terug naar BN-ers
Powered by Emply